Delen

VILLA ARUBA

Onlangs hebben we het Definitie Ontwerp afgerond voor een villa op Aruba. In afwachting van de benodigde vergunning gaan we het ontwerp nu klaar maken voor uitvoering. 

Het ontwerp reageert op het landschap en de nabijheid van de zee, uitzicht en de kenmerkende oostenwinden die het landschap op Aruba bepalen, en de manier waarop de opdrachtgevers op deze plek willen wonen. 

Een belangrijk deel van de verdere uitwerking zal zitten in het systeem om het huis koel te houden. Met een temperatuur van 28-32 graden, het hele jaar door, dag en nacht, is het gebruikelijk op een huis, dat opgebouwd is uit betonblokken, een airco te schroeven, en zo met ‘bruut geweld’ de hitte te lijf te gaan. Dat kan slimmer, en veel energiezuiniger. In dit project gaan we het huis wel isoleren, nu niet om de warmte binnen te houden, maar om hem buiten te houden. Grote overstekken voorkomen voor 80-90% van de dag directe zonsinstraling. Vloerkoeling, eerste ‘gevoed’ door de relatieve koelte van het zwembad en daarna door een op PV panelen draaiende warmtewisselaar, zorgt voor betonkernactivering die het huis voor het grootste deel van de dag een comfortabele basiskoeling geeft.