Delen

Werk van Thomas Trum in renovatie Hoofddorp

We zijn heel blij en trots dat Ymere voor de renovatie van de 160 woningen aan de Sont en Grote Belt, in de wijk Bornholm in Hoofddorp, er voor heeft gekozen een kunstproject bij het project te laten uitvoeren.

De ‘sober en doelmatige’ architectuur van Inbo uit 1980 was door jaren van incidentele ingrepen zijn helderheid kwijtgeraakt. Bij de renovatie hebben we met passende terughoudendheid de ruis er uit gehaald, en een nieuwe precisie te voorzien. Met een paar strategische ingrepen op publieke plekken krijgt het gebouw smoel, en wordt haar introverte karakter doorbroken. Het gevoel van ‘sociale woningbouw’, met ‘leuke’ gekleurde voordeuren hebben we weggehaald, en de ruimtelijke kwaliteit van de terraswoningen weer centraal gesteld. De eerste reacties zijn heel positief: “Dit moet de norm zijn voor renovaties van woningen uit deze periode!”.

Door het werk van Thomas Trum zal het project op een veel sterkere manier de sociale waarde van de bebouwing communiceren. 

In onderling overleg met Ymere is Thomas Trum gevraagd invulling te geven aan deze opdracht. Zijn uitgesproken en grafische werk, waarbij hij o.a. de kwaliteiten en kansen van industriële spuittechnieken gebruikt, leken ons een sterke bijdrage aan de publieke ruimte.

Mede in overleg met de bewoners is er voor gekozen om een paar grote plafondschilderingen te maken in de onderdoorgangen in de twee grootste blokken, en in de trappenhuizen kleinere plafondpanelen te maken. Voor de panelen in de trappenhuizen zijn nu proefpanelen geplaatst. In overleg met de bewoners zal gekeken worden hoe  de definitieve panelen worden uitgevoerd.