Delen

103 THE DAKOTA

In samenwerking met Vinkbouw Nieuwkoop en OntwerpJeWoning, Amsterdam, heeft XVW architectuur deelgenomen aan de door de gemeente Purmerend uitgeschreven tender voor het project Kop West, Kavel K in Purmerend. 

Onze inspiratie was de Dakota Building, het eerste gebouw dat in 1884 de geweldige kwaliteit van het net aangelegde Central Park oppakte. In eerste instantie nog zonder buren, werd door een vooruitziende Edward Clark naar ontwerp van Henry J. Hardenbergh een chique woongebouw ontwikkeld waarvan alle woningen nog voor de oplevering waren verkocht. 

Bouwveld K is in Purmerend de mooiste plek om te wonen, en het eerste te ontwikkelen gebouw van de Kroon van de Kop van West. Met dezelfde ambitie als Clark en Hardenbergh kijken wij naar de ontwikkeling van bouwveld K. ‘The Dakota’ is onze invulling van die ambitie.

‘Onze’ Dakota is ontworpen met een sterk besef van de context die om haar heen bestaat. Als onderdeel van een samenhangende stedelijke ruimte draagt ze bij aan de kwaliteit van de groene en waterrijke ruimte om haar heen. Zij voegt zich ontspannen in haar omgeving. Naast een heldere geleding van de bouwmassa komt dit tot uiting in de zorgvuldige manier waarop openbare ruimte en gebouw op elkaar aansluiten.

Het ontwerp is opgebouwd door op een gerichte manier een aantal thema’s samen te brengen die samen een sterk stedelijk woongebouw opleveren. De geleding van de bouwmassa, de ontsluiting, de plint, een kroon, een ritmische gevel en een flexibel, ruim casco, bied een gevarieerde woonkwaliteit waarbij er voor toekomstige bewoners grote vrijheid is om zelf mee te ontwerpen aan hun appartement.