Delen

022a SQUARE HOUSE

Als onderdeel van de herontwikkeling van het landgoed Haagwijk, is voorgenomen om op de plek van het al lang gelden afgebroken hoofdhuis een nieuw woongebouw te bouwen. Daarmee krijgen de nog steeds aanwezige landschappelijke elementen, zoals de oorspronkelijke oprijlaan en een klassieke vijver weer een herkenbare ruimtelijke samenhang. 

Het ontwerp voor het nieuwe woongebouw wordt op een hedendaagse manier verbonden met de klassieke landschapsas. Een krachtig gebouwvolume met een vierkante plattegrond, ligt als massa verschoven ten opzichte van de as. De entree, een trap die naar de opgetilde begane grond leidt, ligt aan de voorzijde op de as. Aan de vijverzijde steekt op de as als enige uitzondering een balkon op de eerste verdieping uit het volume.

Het gebouw is opgebouwd uit betonnen vloeren met daartussen grote glazen puien en gevelvlakken van travertin. Riante loggia’s geven de woningen ruimte buitenruimten binnen het hoofdvolume. 

De woningen zijn georganiseerd rond een kern en in het hart van het gebouw gelegen geautomatiseerde parkeervoorziening. De woningen kunnen naar wens worden ingevuld tussen de dragende gevelvlakken en constructieve kern. 

Een terugspringende bovenste verdieping en de opgetilde plint geven het gebouw een klassieke opbouw in de hoogte.