Delen

098 SERRA DE ESTRELA BADHUIS

Voor de prijsvraag Site Lake Baths door ARKxSITE.com, is een thermen resort ontworpen in het gebergte vanĀ Serra de Estrela, Portugal.

De stuwdam van het Lagao Comprida meer complementeert de rand van het ruige barre en natuurlijke landschap van de Serra de Estrela, door zijn mathematische kunstmatige aanwezigheid. Het thermen-complex is een andere door de mens gemaakte interventie in het landschap. Het complex introduceert een nieuwe kunstmatige horizon waaronder het programma zich nestelt in het berglandschap.

De bovengemiddelde regenval op de Serre de Estrela definieert de architectuur. Het grote ronde dak beschermd het programma en de buitenruimtes tegen regen en sneeuw en zamelt tegelijkertijd regenwater in om te kunnen gebruiken voor de baden van de sauna.

Het programma is gesitueerd als een klein dorp dat uitgehakt in en op de granieten berg ligt, onder het waterbassin van het dak. De los geplaatste individuele clusters zijn zo ontworpen dat het aanwezige programma een passende relatie met het landschap aangaat.