Delen

039 HUIS HAARLEM

In de Vijfhoek, een compacte en kleinschalige woonwijk in het historische centrum van Haarlem, is het woonhuis van de opdrachtgever op een bescheiden manier uitgebouwd richting de uitzonderlijk ruime tuin voor dit dele van de stad. De bescheiden omvang van het project, 18m2, verbergt de grote ambities van de opdrachtgever en complexiteit die de opgave in zich droeg . De uitbouw op de eerste verdieping is gebouwd op een bestaande uitbouw, die bij onderzoek geen fundering bleek te hebben. Op ingenieuze wijze is hier letterlijk om heen gebouwd. De belangrijkste wens van de opdrachtgever was om het gebouw met natuurlijke, emissie-arme materialen te bouwen. Hier is tot in het uiterste, van de isolatie, hout, verven, afwerkingen (leermstuc), tot en met de samenstelling van de folies in de houtskeletbouw rekening mee gehouden. Op het dak zijn zonnepanelen geplaatst in combinatie met een sedumbegroeiing. Hoge isolatiewaarden van gevels, dak en glas maakten het mogelijk de verwarming in de wanden te intergeren als wandverwarming. Tegelijkertijd met de uitbouw is het dak van het hoofdhuis volledig opnieuw geïsoleerd en is aan alle buitengevels groot onderhoud gepleegd. De grote uitdaging voor dit project lag in het zo ‘natuurlijk’ mogelijk integreren van de uitbouw in de rommelige binnenkant van het bouwblok. Het getrapte gebouwvolume is genuanceerd door de gevels af te werken met stucwerk en gecementeerde ruwe handvormsteen, materialen en afwerkingen die in allerlei gradaties aan de binnenzijde van het bouwblok zijn toegepast. Een groot, ruimtehoog raam transformeert door haar kadering het uitzicht vanuit de slaapkamer van een blik op rommelige achterkanten tot een stadslandschap. De tuin werkt daarin als groen verlengstuk van de slaapkamer. Ontwerpteam: XVW architectuur Opdrachtgever: op verzoek niet gepubliceerd Aannemer: Bouwbedrijf Overdevest, Haarlem Adviseurs: BK bodem (grondwerk), Pieters (constructies) Foto’s: Olaf Kramer