Delen

012 HUIS UTRECHT

In de wijk Witte vrouwen, aan de rand van het centrum van Utrecht, ligt een besloten, collectieve binnentuin in het hart van een bouwblok. Totaal onverwacht vind je hier fruitbomen, vijvers, eenden en kippen, bloemen en moestuinen. Dit huis grenst met haar achterzijde en tuin aan die collectieve binnentuin.┬áMet de uitbouw aan de achterzijde is de ruimtelijke opbouw van woon-eetkamer – privetuin – collectieve tuin opnieuw vormgegeven. Met een zich stapsgewijs openvouwende ruimte groeit de ruimte compacte binnenruimte in het hoofdhuis naar de grote maat van de collectieve tuin toe. Door het samenspel van de tuindeuren, daklicht en korte luifel wordt de overgang geleidelijk door steeds meer licht opgebouwd. Aan de buitenzijde presenteert de uitbouw zich als een ingetogen, grof gestuct simpel geometrisch volume. De gevels en plafond van de ‘loggia’ onder de luifel is uitgevoerd in warm oregon pine. Op eigen initiatief heeft de opdrachtgever deze materialen in de keuken terug laten komen. Ontwerpteam: XVW architectuur Opdrachtgever: op verzoek niet gepubliceerd Foto’s: Olaf Kramer