Share

047 TAFEL 18

Hoeveel tafels zijn er niet al ontworpen? Oneindig veel. Dus wat is de relevantie van nog een nieuw ontwerp? Het eigen plezier van het nadenken over wat een tafel kan zijn!

Het materiaal is multiplex, het materiaal dat door onder andere Alvar Aalto en Charles en Ray Eames onderzocht werd als een goedkoop, ‘democratisch’ materiaal. Een materiaal ook dat door zijn composiet-karakter een enorme sterkte heeft maar door zijn kwetsbaarheid ook mooi de gebruikssporen van het dagelijks leven in zich opneemt.

De tafel is ontworpen als een bewerking van de meest simpele manier waarop je een tafel zou tekenen. De hoeken zijn samengesteld door het multiplex te buigen en te verlijmen. Met een minimale dikte ontstaat zo een stijve, sterke tafel zonder dat er één schroef nodig is. 

De ironie wil natuurlijk dat ondanks de democratische idealen van de Eames’s en Aalto, en vele ontwerpers uit die periode met hen, deze simpele ontwerpen nu bij uitstek de iconen van luxe en (elitaire) smaak zijn. Daarmee zou het naïef zijn de tafel een ascetische, kale afwerking te geven. Daarom is de bovenzijde van het blad afgewerkt met één blad olijf-essen fineer. De andere zijde, nodig om de spanning in het materiaal in balans te houden, is afgewerkt met een witte lak.

De tafel is gemaakt door meubelmakerij Elok van Marcus Booisma.