Delen

Beton in de duinen

Voor Parkvilla Brederode hebben we met Vlassak Beton een uitgebreid onderzoek gedaan naar de kleur en afwerking van het beton. Het zichtbeton in de gevels en de balkons bepalen de architectuur van het gebouw, en móesten dus goed zijn. 

Geïnspireerd door het geweldige beton van bijvoorbeeld Auguste Perret, en het briljante beton van de na-oorlogse moderne architectuur, wisten we dat beton een waanzinnige kwaliteit kan hebben. Een kwaliteit die we later ook in Kleiburg terug zouden vinden toen de verf van het beton verwijderd werd.

De ligging aan de duinen, maakte dat we zochten naar een ‘zanderige’ kleur en textuur, alsof het beton van het lokale zand was gemaakt. Na talloze monsters, met verschillende door-en-door kleuringen, precieze selectie van de korrelgrootte en kleur van de vulstoffen en verschillende wijzen van stralen leidden uiteindelijk tot een prachtige, zijdezachte, op zandsteen lijkende kunststeen. 

In de detaillering hebben we vervolgens, samen met Vink Bouw en Pieters Bouwtechniek, alle bevestigingspunten, hijsogen en aansluitingen uitgewerkt, of in veel gevallen: weggewerkt, om zo tot (volgens sommigen) ‘Zwitsers’ strakke detaillering te komen.