Delen

beeldblog: Point Bridge II

Fotograaf David Plowden heeft in zijn boek Bridges een fantastische collectie stalen bruggen in de USA gefotografeerd, waaronder deze: The Point Bridge in Pittsburgh, Pennsylvania. In 1927 gebouwd, en ontworpen door ingenieur Nutter, is het een prachtig staaltje ingenieurskunst. Deze brug was de vervanger van een eerdere tuibrug, en werd daarom Point Bridge II genoemd.

De foto’s van Plowden, met hun dramatische contrasten in zwart wit, romantiseren de geportretteerde bruggen, en zijn daarin anders dan de meer observerende cleanheid van de beroemde foto’s van de Bernd en Hilla Becher. De foto’s van Plowden versterken de vergane glorie, de roest en afbladderende verf: de bruggen zijn overblijfselen uit een andere tijd. Een heroïsche tijd, waar ambitie uit sprak. Uit een land dat investeerde in infrastructuur en de kunstwerken daarvoor net iets meer dan functioneel maakte. Het zijn functionele monumenten.

Point Bridge II is gebouwd op dezelfde manier als de Eiffeltoren: dunne stalen profielen en strippen die met klinknagels aan elkaar gesmeed zijn. De brug is daarmee een getuigenis van een tijd waarin het efficiënt toepassen van materiaal economischer was dan de eindeloze en loodzware manuren die er voor nodig waren om het oneindige aantal klinknagels te smeden. Tegelijkertijd heeft de enorme brug daarmee nog steeds ‘leesbaar’ als handwerk, een fascinerende paradox. 

Vaak zijn de bruggen zo gefotografeerd dat de omgeving vooral groen is (of in ieder geval lijkt), alsof ze achtergelaten zijn gelaten. Dat is een truc, zo ligt The Point Bridge eigenlijk midden in het hart van Pittsburgh, maar land hij aan de andere kant van de rivier aan de voet van een groene heuvelflank, die hier te zien is. Was de foto vanaf de andere kant van de brug genomen, dan was downtown Pittsburgh te zien geweest. 

In 1959 is de brug gesloten, en vervangen door een soberder stalen boogbrug iets verder op. In 1970 is de brug gesloopt.