Delen

131 HOEKHUIS

Binnen het Stedenbouwkundig plan voor het Buurtje, deel van de gebiedsontwikkeling Kop van West in Purmerend, is een ontwerp gemaakt voor een markant hoekkavel. Samen met Vink Bouw en Ontwerpjewoning is een woongebouw ontworpen dat geruisloos in de kleinschalige ontwikkeling van de overige bebouwing van het Buurtje opgaat. 

In het Buurtje wordt onder supervisie van Dana Ponec gestreefd naar een gemengde, pandsgewijze ontwikkeling en daaruit volgend architectonisch beeld. In dat architectonisch beeld wordt bewust ingezet op ‘klassieke’ gebaren. Zo moet het Buurtje voelen als een verlengstuk van de historische binnenstad die aan de overzijde van het Noord Hollands kanaal ligt.

Het HOEKHUIS omvat 30 studio’s die een mooie programmatische aanvulling vormen op de vooral eengezinswoningen waar het Buurtje uit bestaat. Door de bouwmassa vanaf de belendingen richting de hoek op te laten lopen, is op een vanzelfsprekende manier de markante hoek van het Buurtje verbijzonderd. Door de gevel per stramien (en daarmee per studio) te variëren in indeling ontstaat een beeld dat zich voegt naar de rest van het buurtje. 

Een formele voorzijde is gecombineerd met een groene, ontspannen achterzijde naar de parkeer- en speelstraat: een combinatie van sferen zoals die in de klassieke Engelse mews te vinden is.