Delen

/ DAEGU PUBLIC LIBRARY

In de Daegu, Zuid Korea, is voor het ontwerp van een buurtbibliotheek een open internationale prijsvraag uitgeschreven. 

Binnen de intense bebouwing van Daegu, is openbare, publieke ruimte zeer beperkt aanwezig. Direct aangrenzend aan de planlocatie ligt één van de weinige groene parkjes in de omgeving. Een klein fragmentje van groen in een stad die, ingeklemd tussen de beboste heuvels van de regio, haar bebouwbaar oppervlak verder alleen functioneel gebruikt. De waarde van deze plek, in alle bescheidenheid, is daarmee groot. De buurtbibliotheek is door ons als een uitbreiding van deze groene plek in de stad.

De publieke ruimte in het park is als een doorgaande route opgetild en op de locatie gevouwen. Langs deze route is het publieke en bibliotheek programma verdeeld. Een ‘bos’ van kolommen draagt de route. De gevel bestaat uit een stalen huid met onregelmatige perforaties, die in het interieur vult met licht als de zon die door de kronen van het bos schijnt. Op gerichte plekke bieden grote vensters gerichte verbindingen met de omgeving. Terugtrappende delen van het volume bieden buitenruimten aan de bezoekers.